Pilis-Dunakanyar ingatlan
Budakalász - Leányfalu - Pomáz - Szentendre - Visegrád

Leányfalu


Leányfalu a Pilis hegység Lábánál a Vöröskő, Nyerges hegy és a Duna között szerényen húzódik meg, Budapesttől 27 kilométerre fekszik. Kiemelt üdülőterület, az Ipoly Nemzeti Park és a Pilisi Tájvédelmi Körzet része. Először 1477-ben találunk nevére utaló levéltári írást, amikor Leánfalva-i irtván ajándékozta a területet birtokszomszédjának Tahy Botos Péter fiainak.

A Római Őrtorony maradványa a falu központjában hirdeti Leányfalu régebbi múltját. A Szentendre és Tahi közti Duna-partszakasz erdővel, dombokkal övezett vonala hajdan a szentendrei-szigeti Pócsmegyer szőlőhegye volt, Leányfalu-puszta néven szerepel a birtoklapokon. Szépségét a XIX. század második felében fedezték fel az írók, művészek, valamint Budapest gazdagabb kereskedői. Előkelőségét céltudatosan őrizték polgárai. A mintegy 5 km-es partsávon gyors egymásutánban épültek a csinos nyaralók. Az első települők közé tartozott Szendrey Ignác és veje, Gyulai Pál. A második településhullám századunk elejére esett, folytatódott az író-művész fészekrakók hagyománya. Ebből az időből származik néhány híres-neves személyiség nyaralója (pl. Móricz Zsigmondé), melyben ma is leszármazottaik élnek.

Leányfalu "virágkorát" a két háború közötti időben élte, híresek voltak a helybéli iparoskör színelőadásai, az Anna-bálok, hangversenyek, szüreti mulatságok. 1936 óta Leányfalu üdülőhely. A nagy változás a második világháború után következett be. 1949-ben lett önálló község. 1970-ben 1300 lakossal nagyközségi rangot kapott. Állandó lakosainak száma 1997-ben 1800 fő. Jelenleg mintegy 500 családi és 1700 hétvégi ház van Leányfalun.

A 60-as évek végén eszközölt próbafúrások eredményeként 63 °C körüli hévíz tört fel a földből, így megépülhetett a termálvizű strandfürdő, 4 medencével. Az 50 méteres úszómedence versenyek lebonyolítására is alkalmas. A strand május 1-től október 1-ig fogadja a fürdőzők népes seregét. Leányfalu közművesítése az elmúlt hat évben feldúlta a falu nyugalmát, ugyanakkor biztosítja a település további fejlődését, idegenforgalmának fellendítését.


Leányfalu település honlapja: http://www.leanyfalu.hu