Pilis-Dunakanyar ingatlan
Budakalász - Leányfalu - Pomáz - Szentendre - Visegrád

Visegrád


Visegrád kedvező adottságai és kulcsfontosságú stratégiai szerepe miatt a történelem során mindig is az érdeklődés középpontjában állt. Évszázadokig itt őrizték a Szent Koronát és amikor a magyarság 1000 éves történelmi múltjára emlékezünk, nem szabad elfelejtenünk azt a tényt, hogy Visegrád a XIV. században az ország és a központi kormányzati intézmények székhelye volt. 1991-ben Visegrádon találkozott egymással a magyar, a csehszlovák és a lengyel miniszterelnök. Azóta a politikai kultúránk, fogalomtárunk gazdagabb lett a "visegrádi országok" kifejezéssel. A diplomáciai életben is jelentőséggel bír a település, hiszen a külföldi delegációk szabadidős programjaikat jórészt a Dunakanyarban, Visegrádon töltik. Évről-évre visszatérő, üde színfolt a politikai életben a Médiahajó rendezvény, mely során neves politikusok Budapesttől Visegrádig tartó sétahajózás közben vitatják meg az országos jelentőségű kérdéseket.

Visegrád Magyarország egyik legfrekventáltabb, kiemelt üdülőkörzetében, a Dunakanyarban fekszik, festői szépségű hegyek által koszorúzva. A település sajátos történelmi hangulatot áraszt, régi patinás épületeivel, műemlékeivel és keskeny utcáival. Budapesttől 43 km-re, Pest megye északnyugati részén található. Kedvező közlekedés-földrajzi adottságokkal rendelkezik: közúton, vasúton majd révvel, hajóval egyaránt könnyen megközelíthető. Közigazgatási területe 3326 ha, ebből belterület 281 ha. A nagyközség külterülete 3045 ha, melyből 1631 ha erdő. Visegrád lakónépessége (1 668 fő), a szociális otthon (96 fő), a rehabilitációs intézet (184 fő) és az üdülőterületen lakók (236 fő), bejáró dolgozók (1 078 fő), szálláshelyeken tartózkodók száma (1 194 fő), így az egy időben Visegrádon tartózkodók száma 4 456 fő. A Fellegvár, a Királyi Palota és a Salamon-torony látogatóinak száma évente 600 000 - 800 000 fő között mozog. A nemzeti kulturális örökségünkhöz tartozó műemlékek (Fellegvár, Salamon-torony, Alsóvár, Királyi Palota), az idegenforgalmi rendezvények (Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok) és a létesítmények (szállodák, panziók, magánszálláshelyek) méltán országos, sőt nemzetközi hírű településsé emelik Visegrádot.

Közigazgatási területén számos olyan kiemelkedő térségi szerepű intézmény található, amely nagy hatást gyakorol Pest megyére és a Dunakanyar környékére. A Pilisi Parkerdő Rt. - amelynek 64.300 ha-os működési területe a megyehatáron is átnyúlik - székhelye Visegrád. A Magyar Nemzeti Múzeum, Mátyás Király Múzeum a hazai régészet "fellegvára", ahol az ELTE Középkori régészeti tanszékével közösen kihelyezett egyetemi oktatás valósul meg. A Dunakanyar Erdei Iskola környezetvédelmi specializációjával 11 település tanulói által látogatott oktatási intézmény. Visegrádon található a Lepencei Strand- és Termálfürdő, melynek éves látogatottsága közel 100.000 fő. A Fővárosi Önkormányzat fenntartásával, de a nagyközség közigazgatási határain belül működik a Gizellatelepi Rehabilitációs Kórház, melynek vonzáskörzete a főváros és Pest megye. Visegrád a történelem viharaiban elvesztette városi jogállását, melyet reményeink szerint a 2000. évben a tudatos településfejlesztő politika eredményeképpen visszanyerhet. Az önkormányzat tevékenységének célja, jobb feltételek biztosítása a nemzeti kulturális örökségünket képező műemlékek gondozására, ezek idegenforgalmi, kulturális hasznosítására valamint annak biztosítása, hogy a település természetes környezete és más helyi jellegű értékei révén, turistavárosként kapcsolódjon az ország idegenforgalmi életéhez.


Visegrád település honlapja: http://www.visegrad.hu