PILIS-DUNAKANYAR INGATLANIRODA

Budakalász - Csobánka - Dunabogdány - Kisoroszi - Leányfalu
- Pilisszántó - Pilisszentkereszt - Pilisszentlászló - Pócsmegyer - Pomáz
- Szentendre - Szigetmonostor - Tahitótfalu - Visegrád


Budakalász
Információk a településről - Ingatlanjaink a településen

Budakalászt gyakorta emlegetik a "Dunakanyar kapuja"-ként. E megnevezés két főbb kapcsolódást jelent, részben a dunakanyari településekhez, részben pedig észak-budai (Óbuda, Ó-Békásmegyer, Üröm, Solymár, stb.) kapcsolódása volt és még mai nap is van. Egyaránt része a budai és a pilisi területnek. A környék (Budakalász - Pomáz - Szentendre) kialakulásában igen fontos szerepet játszott a népvándorlás korának földrajzi topográfiája. Nyugat és Észak felől a pilisi hegyek karéja, keletről a Duna és a folyóparti mocsaras terület, dél felől a Berdó-hegy illetve a békásmegyeri mocsaras terület határolta.

Stratégiailag igen jól belátható, védhető terület volt. Napos, tiszta, szmogmentes időben a település nyugati magaslatairól még a Duna túlpartján lévő fóti nagytemplomig is ellátni, míg a falu déli oldalán lévő Berdó-hegyről északra Szentendre, délre a Gellért-hegy látható. Ennek jelentőségét több XVII. századi hadmérnöki térkép is tanúsítja.

Közlekedési szempontból szinte érintette az Esztergom - Buda útvonalat, mint fontosabb hatalmi székhelyeket. A Duna kiváló lehetőséget nyújtott a közlekedésre, áruszállításra. Gazdasági szempontból a hegyvidék és síkság (ásványi anyagok, bányák, építőanyagok, fa, stb. - mezőgazdasági termékek) találkozópontjában található, de e medence szintúgy alkalmas növénytermesztésre is. Kőbányái híresek voltak, már a rómaiak is innen építkeztek, napjainkban a Halászbástya, a Parlament egyes díszei, a Hősök terén található ismeretlen katona sírja is innen származnak.

Az éghajlata - mint medence - viszonylag kiegyenlített, kiegyenlítettebb, mint pl. az Alföld, szélsőséges téli hideggel és nyári hőséggel kevésbé lehet találkozni. A dunai áradások a mezőgazdasági területeket gyakorta termékenyítették, maga a település a folyótól távolabbi domboldalakon alakult ki egykoron. (Ma már közvetlenül a vízpartra is letelepednek, sokszor sajátos életformát vállalva ezzel!)

A közlekedése egyértelműen jónak minősíthető. A faluból öt kivezető út van, minden környékbeli település közvetlenül elérhető. Budapest belvárosa forgalmi szempontból jó minőségű közúton 15-20, tömegközlekedési eszközzel, HÉV-vel 20-25 perc alatt elérhető, tehát esetenként könnyebben közelíthető meg a belvárosi rész, mint a főváros egyes kerületeiből (pl. Rákoskeresztúr - belváros 40-50 perc, Soroksár - belváros 50-60 perc).Budakalász település honlapja: http://www.budakalasz.hu/

Ingatlan ajánló
Budakalász
Néhány ingatlan a településen
eladásra kínáltak közül:
Azonosító: 5527
5527
Azonosító: 3164
3164
Azonosító: 4517
4517

A teljes budakalászi ingatlan kínálatunk megtekintéséhez kattintson ide


Honlapunkon található ingatlanjaink adatianak utolsó frissítése 2024.02.25. 17:26  perckor történt.
Látogatóink száma:

Pilis-Dunakanyar Ingatlaniroda
E-mail:
Pomáz József Attila út 26. Telefon: 06(26)326-236 Fax: (26)525-196
Szentendre Kossuth Lajos utca 32. Telefon: 06(26)505-656 Fax: (26)505-644
Nyitvatartásunk: hétfő-péntek: 10-18-ig, szombat-vasárnap: 9-13-ig